RAMAZANSKA PORUKA MZ-e HRUSTOVO

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.).

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

U IME MZ I SU HRUSTOVO SVIM MUSLIMANIMA,A POSEBNO NAŠIM HRUSTOVLJANIMA I HRUSTOVLJANKAMA U ZEMLJI I DIJASPORI ŽELIMO HAIRLI I BERIĆETAN RAMAZAN RIJEČIMA:

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

PREDSJEDNIK MZ I SU HRUSTOVO

KERANOVIĆ MUMIN

PREDSJEDNIK SAVJETA MZ HRUSTOVO 

MEHMEDOVIĆ ILIJAZ

ADMINISTRACIJA MZ HRUSTOVO 

DUDIĆ SEMIR


Štampa