ČESTITKA MZ-e HRUSTOVO POVODOM NOVE HIDŽRETSKE GODINE

VEČERAS NASTUPA NOVA 1442. HIDŽRETSKA GODINA
 
Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu 19. avgusta sa akšam-namazom nastupa nova 1442. hidžretska godina. Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak 20. avgusta 2020. godine, tj. 1. muharrema 1442. hidžretske godine.
Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća deset dana od godine sunčevog kalendara.Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda a.s. i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.
Hidžra se dogodila 622. godine po Isau. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.
Između ostalog,želimo naglasiti da hidžra vjernike uči kako u svom životu trebaju ostaviti beskorisne i neproduktivne stvari, da se klonu isprazne priče, a prihvate punog posla, da se ostave neznanja, a prihvate se znanja, kao i da međusobno nepovjerenje vjernici nadomjeste istinskim, bratskim povjerenjem.
Svim muslimanima širom svijeta,a posebno našim Hrustovljanima u BiH i dijaspori ispred MZ Hrustovo i SU Hrustovo želimo sretnu,berićetnu i hairli novu 1442. hidžretsku godinu uz puno uspjeha,zdravlja i sreće ako Bog da u novoj hidžretskoj godini.
PREDSJEDNIK MZ I SU HRUSTOVO 
KERANOVIĆ MUMIN
PREDSJEDNIK SAVJETA MZ HRUSTOVO 
MEHMEDOVIĆ ILIJAZ 
ADMIN TIM SLUŽBENE STRANICE MZ HRUSTOVO 
DUDIĆ SEMIR

Štampa