BAJRAMSKA ČESTITKA MZ-e HRUSTOVO

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u utorak, 20. jula 2021. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Bajram-namaz će se klanjati s početkom u 6.00 sati.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana - što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža - dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama - hadž - koji im Uzvišeni Bog propisuje, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

U IME CIJELOKUPNOG RUKOVODSTVA MZ I SU HRUSTOVO SVIM MUSLIMANIMA BEZ OBZIRA GDJE SE NALAZILI,A POSEBNO NAŠIM HRUSTOVLJANIMA I HRUSTOVLJANKAMA U ZEMLJI I DIJASPORI ŽELIMO BERIĆETAN I HAIRLI BAJRAM RIJEČIMA:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!

Uz želju da ga provedete u zdravlju,sreći i veselju skupa sa svojim najbližima!!!

PREDSJEDNIK MZ I SU HRUSTOVO

KERANOVIĆ MUMIN 

PREDSJEDNIK SAVJETA MZ HRUSTOVO 

MEHMEDOVIĆ ILIJAZ

ADMINSTRACIJA MZ I SU HRUSTOVO

DUDIĆ SEMIR


Štampa